"Det var inte alls själv-
klart att jag skulle jobba
med ekonomi eller ens
plugga vidare"

Sleman jobbar för mer mångfald

 
Namn:
Sleman Fadel
Yrke:
Revisor
Utbildning:
Ekonomprogrammet i Umeå och Stockholm
Roligast med mitt jobb:
När jag var yngre funderade jag mycket på om jag skulle bli företagare. I mitt jobb som revisor får jag nu träffa entreprenörer och hjälpa dem att bli framgångsrika. Det är riktigt spännande och stimulerande.
Sleman, du är revisor i dag, men när kom intresset för ekonomi?

– Jag är uppväxt med en pappa som hade ett stort intresse för börsen, han köpte och sålde aktier och var egenföretagare. Samtidigt hade jag ju ingen kontakt med näringslivet på det sättet, och visste inte vilket universitet som är bäst att plugga ekonomi på och sådana saker. Den kunskapen fanns inte hemma hos mig, och det hade förstås underlättat för mig. Det var inte alls självklart att jag skulle jobba med ekonomi eller ens plugga vidare, jag hade länge tankar om att starta ett eget kafé eller restaurang.

Tillsammans med kollegan Nasim startade du PwC Include, varför?

– Bristen på mångfald är ett problem i näringslivet. Kontakter är oerhört viktigt, och alla sitter inte på rätt kontaktnät. Vi utgick från oss själva helt enkelt, vi hade ett intresse för ekonomi men inte föräldrar eller personer i närheten vi kunde bolla det med under uppväxten. Mina föräldrar kom hit från Libanon på 1970-talet. Genom PwC Include jobbar vi med några gymnasieskolor i Stockholm, vi vill ge ungdomarna en inblick i vad det innebär att jobba med ekonomi. Det är ett mentorsprogram som pågår under hela gymnasietiden, och vi har hållit på i ett år. Vi skapar möten, och det är oerhört viktigt. Både för ungdomarna men också för våra medarbetare som får möta ungdomar med en annan bakgrund än de själva. När vi fick idén gick vi direkt till ledningen med den, och de tyckte den var bra, så vi fick klartecken att köra. Om man har projekt man vill driva här på PwC så är det högt i tak, det gillar jag.

Varför är mångfald viktigt?

– Förutom att det är en fråga om rättvisa är det också en förtroendefråga, gentemot kunder och medarbetare. Vårt samhälle blir mer globalt, och PwC måste ju spegla samhället och alla de språk som talas. Om jag skulle ge ett exempel skulle jag nämna en situation när en av våra medarbetare, som pratar hindi, kom i kontakt med en indisk företagare som skulle etablera ett huvudkontor i Europa. Anledningen till att det den här företagaren valde Sverige och PwC är vår medarbetare.

Fler intressanta karriärvägar

Rohit flyttade från
Indien till Sverige
Lär känna Rohit
Reené är både konsult
och kontorschef
Lär känna Reené
Per är journalisten
som blev IT-chef
Lär känna Per