"Det är först på senare tid
som jag känt mig stolt över
min brokiga bakgrund"

Per har gått från journalist till IT-chef

 
Namn:
Per Defalva
Yrke:
IT-chef
Utbildning:
Journalistutbildning med multimediainriktning på Kalmar högskola (numera Linnéuniversitetet).
Roligast med mitt jobb:
Möjligheten att använda alla erfarenheter från min tid som managementkonsult internt här på PwC. Jag har lärt mig massor av att jobba med andra företag, och det genererar nu ett stort värde för vår IT-utveckling här på PwC.
Per, du har en bakgrund där du hoppat mellan olika yrkesroller – berätta om det.

– Jag är uppvuxen i en liten by i Värmland, och hade inte den där förståelsen i hemmet i hur man bygger en karriär. När jag var yngre ville jag bli journalist, och blev antagen till journalistutbildningen i Kalmar som en av många sökande. Jag hade läst allt om yrket förutom att det inte finns jobb. Efter min utbildning har jag bland annat jobbat som säljare, systemutvecklare och utbildare. Jag gav mig tusan på att bli managementkonsult och blev till slut nästan partner på PA Consulting group. Det var ett bra företag men jag ville något nytt. Istället bestämde jag mig för att börja jobba på PwC, och gick efter en tid som managementkonsult till en intern roll som IT-chef. Att ha en bakgrund som konsult är ovärderligt i min nuvarande roll, jag har möjlighet att omsätta alla erfarenheter från kunderna internt, och det ger genererar ett stort värde till PwC:s IT-utveckling.

På vilket sätt har du nytta av din bakgrund i dag?

– Det är först på senare år som jag har blivit stolt över min bakgrund. Nu har jag förstått att jag har enorm nytta av mina olika roller. Pedagogik och kommunikation är oerhört viktigt i mitt nuvarande yrke. Metodiken och förståelse för komplexa processer har jag fått från min tid som managementkonsult. Att göra det krångliga enkelt är det viktigaste som finns i min yrkesroll.

Hur är PwC som arbetsgivare?

– Det som är så häftigt med PwC är ett det är en federation, vilket innebär en spännande balans mellan globala satsningar och lokalt mandat. Det finns stora möjligheter att komma med idéer och få ansvar att driva projekt som kan utveckla PwC som företag. Men du behöver vara uthållig och lite envis. För mig passar det bra i min ambition att IT ska ha ett större perspektiv än tidigare. Vi ska bli ännu mer relevanta för verksamheten.

Fler intressanta karriärvägar

Erik valde att jobba med skattefrågor i Kina
Lär känna Erik
Rohit har flyttat från Indien
till Sverige
Lär känna Rohit
Karin har gjort
finansbranschen i USA
Lär känna Karin