"Framförallt har jag fått
en större förståelse för
andra människor och
kulturer"

Erik ville jobba utomlands – valde Kina

 
Namn:
Erik Koponen
Yrke:
Specialist inom internationell beskattning.
Utbildning:
Master i affärsjuridik från Jönköpings universitet.
Roligast med mitt jobb:
Att få möjligheten att jobba på nya platser, lära mig nya saker och skapa internationella nätverk. Eftersom jag jobbar med internationella skattefrågor finns egentligen inga gränser för var jag kan jobba, och det känns spännande.
Du var intresserad av att jobba i Kina – varför?

–  Kina har en enorm historik, och har haft framför allt en turbulent nutidshistoria, vilket jag tycker är spännande. Det händer mycket och tillväxten är snabb, jag tycker det är spännande. Överallt finns möjligheter, folk flyttar in till städerna, nya stora bolag dyker upp som sedan internationaliseras. Det är mer turbulent att jobba där, inte lika standardiserat som här hemma, nya frågor som inte går att förbereda sig för dyker upp nästan dagligen. Jag jobbade i Shanghai som också är min favoritstad, det är en bra ingång till Kina där det kinesiska samhället möter väst. Jämfört med resten av landet är det ganska tillrättalagt, men gräver man lite hittar man djupet också. När jag fick möjlighet att åka dit och jobba för PwC tog jag förstås chansen.

Du har också jobbat i Finland och Schweiz för PwC, vad har du lärt dig av dina år utomlands?

– Jag visste redan under min utbildning att jag ville utomlands och jobba i en internationell miljö. Framförallt har jag fått en större förståelse för andra människor och kulturer. Det handlar framförallt om de mjuka värdena, att jobba med andra, bra och dåliga chefer, platta och strikta hierarkier. Det räcker med att åka över och jobba i Finland för att det ska vara annorlunda jämfört med Sverige. Innan mina utlandsvistelser kanske jag trodde att det var de tekniska färdigheterna som skulle vara den främsta lärdomen, men de glömmer man faktiskt ganska snabbt och det som består är just erfarenheten, relationerna och förståelsen.

Varför valde du PwC som arbetsgivare?

– Jag sökte jobb hos alla de stora fyra (Ernst & Young, KPMG, PwC och Deloitte), och PwC var snabbast med rekryteringsprocessen. PwC hade också varit väldigt närvarande på olika studentevent och jag hade fått en positiv bild av organisationen. Här är fullt med drivna människor som tar ansvar, och det är roligt att arbeta när alla är inspirerade. Det är in princip ens egen fantasi som sätter gränser för vart man kan nå, det finns så många möjligheter eftersom vi är så stora. I mitt fall var det att jobba utomlands, men för någon annan kan det handla om att bygga något nytt internt eller jobba med en fråga som engagerar.

Fler intressanta karriärvägar

Ulrika har hela världen
som arbetsplats
Lär känna Ulrika
Rohit flyttade från
Indien till Sverige
Lär känna Rohit
Fanny tar med sig
träningen till jobbet
Lär känna Fanny